Den afrikanska vildhunden

African_wild_dog_(Lycaon_pictus_pictus)Den afrikanska vildhunden är också känd som hyenhunden. Det är ett däggdjur inom familjen till hunddjur och är en avlägsen släkting till tamhunden. Den är också den enda arten inom släktet Lycaon. Arten finns i Botswana, västra Zimbabwe, Zambia, östra Namibia och Sydafrika. Den kan också hittas i Kenya, Tanzania och norra Moçambique.

Ibland brukar den afrikanska vildhunden förväxlas med hyenor med tanke på att den också är känd som hyenhund. Dock är det fel att förväxla hyenhunden med hyenor, eftersom hyenor inte ens är besläktade med vargdjur. De är istället underarter av kattliknande rovdjur.

Den afrikanska vildhunden blir upp till 81 till 141 cm lång och har en 30 till 40 cm lång svans och en mankhöjd på cirka 75 cm. Den brukar vara kort med mörk päls och gulaktiga och vita fält som är unika för varje individ. Däremot brukar de alltid ha en vit svans. Huvuden brukar vara kraftiga med stora öron. Det som utmärker den afrikanska vildhunden från andra arter är att den har fyra tår på varje fot.

Habitatet brukar vara i de afrikanska halvöknarna, busskogar och savanner. Flocken brukar bestå av 2 till 20 vuxna djur, som leds av ett dominerande par. De fortplantar sig en gång om året och när valparna växer har flocken ett fast hem med en lya för valparna.

När det kommer till kosten är hyenhunden en köttätare. Flocken brukar jaga gemensamt med en stor skicklighet. Deras byten brukar ha storleken av zebran eller kuduantilopen.

Tråkigt nog är arten idag starkt utrotningshotad med cirka 3 000 till 5 500 djur kvar. De skyddas därför i reservat och naturparker. Dock brukar de fortfarande leva i hot trots att de slipper förföljelser av människan och smittspridning av tamhundar, eftersom lejonstammar brukar hållas där för att locka turister. Lejonen brukar då döda dem eller ta deras byten.